Laboratoriniai modeliai rodo, kad ekstremalios heme geležies dozės gali būti žalingos, tačiau kaip su žmonių mitybos dozių poveikiu?
Raumenų mėsoje yra hemo baltymas, kuris prisideda prie mėsos mėsos skonio. Sojų pupelių augalų šaknyse taip pat yra hemo baltymo, kurį galima išstumti, kad būtų galima pateikti panašų skonį ir aromatą augalinėje mėsoje, kuri naudojama norint padaryti neįmanomą mėsainį. Kyla klausimas: ar yra kokių nors trūkumų?
Kai Europos maisto saugos tarnyba svarstė apie heme geležies į maisto produktus saugumą, pagrindinis jos susirūpinimas buvo potenciali padidėjusi storosios žarnos vėžio rizika. Kaip matote žemiau ir 1:00 mano vaizdo įraše Ar heme geležies sukelia vėžį?Mes žinome, kad mėsa sukelia vėžį. Perdirbta mėsa – bakonija, kumpis, dešrainiai, dešrelės ir priešpiečiai – laikoma 1 grupės kancerogenu, tai reiškia, kad mes žinome, kad tai sukelia vėžį žmonėms, turintiems tokio paties lygio tikrumo, kad kažkas panašaus į rūkymą sukelia vėžį, tuo tarpu kažkas panašaus į mėsainį tikriausiai sukelia vėžį žmonėms, panašiai kaip DDT. Bet koks heme geležies vaidmuo?
Yra visokių galimų mechanizmų, kaip paaiškinti vėžio riziką. Mėsa turi priešuždegiminę ilgos grandinės omega-6 arachidono rūgštį ir daugiau su senėjimu ir vėžiu susijusiuose metionino, trans-riebalų ir endogeniniuose hormonuose, tokiuose kaip IGF-1, jau nekalbant apie tuos, kurie yra implantuojami į gyvūnus kaip „egzogeninius hormonų augimo prodiuserius“. Tada yra visi toksiški teršalai, kurie sukuria maisto grandinę, pavyzdžiui, pesticidus ir formaldehidą.
Remiantis prestižiniu IARC, Tarptautine vėžio tyrimų agentūra, „yra rimtų įrodymų, kad Haas (heterocikliniai aromatiniai aminai), padarydama DNR pažeidimą, prisideda prie kancerogeninių mechanizmų, susijusių su raudonos mėsos vartojimu“. Šie DNR pažeidę junginiai susidaro, kai raumenų audinys yra veikiamas aukštos, sausos šilumos, pavyzdžiui, ant grotelių kepimo, kepimo, kepimo ir kepimo-iš esmės viskas, kas virš garuoja ar troškinami. Taip pat yra „tvirtų įrodymų“, kad vadinamųjų N-nitrozo junginių susidarymas prisideda prie vėžio sukeliančio mechanizmo. Tai yra kancerogenai, kurie gali susidaryti mūsų žarnyne, kai valgome mėsą. Tačiau taip pat yra „tvirtų įrodymų, kad HAEM (HEME) geležis prisideda prie kancerogeninių mechanizmų, susijusių su raudona ir perdirbta mėsa“.
Paprastai aš galiu jį palikti ten, tačiau kitos autoritetingos įstaigos, kurias gerbiu, kaip Amerikos vėžio tyrimų institutas ir Pasaulio vėžio tyrimų fondas, yra labiau preliminarūs. Nors jie sutinka, yra įrodymų, kad „maisto produktų, kuriuose yra HAEM geležies, vartojimas gali padidinti gaubtinės ir tiesiosios žarnos vėžio riziką“, jie mano, kad įrodymai, rodantys, kad toks ryšys yra ribotas.
Didžioji dalis turimų įrodymų grindžiama laboratorinių gyvūnų duomenimis, tokiais kaip tyrimas pavadinimu „Dietinis hemas skatina žarnyno disbiozę, pablogina kolitą ir sustiprina adenomų vystymąsi pelėms“, kurioje nustatyta, kad mitybos hemas sutrikdo žarnyno florą, apsunkina uždegimą ir galią vystytis pelių navikams. Tačiau labai svarbu atkreipti dėmesį, kad visuose laboratoriniuose gyvūnų modeliuose, kurie buvo naudojami, graužikai per dieną praryjo mėsą ar hemą lygiaverčiams žmonėms, valgantiems iki 40 000 svarų (18 000 kilogramų) mėsos. Net mažiausia dozė būtų apie keliolika kasdienių neįmanomų mėsainių.
Kitame tyrime, priskiriant „pagrindinį heme geležies vaidmenį“ kuriant storosios žarnos vėžį, susijusį su mėsos suvartojimu, autoriai teigė, kad jie „siekė nustatyti mitybos dozes, o tai yra pagrindinis veiksnys ir siūlo vėžio skatinimo mechanizmą raudona mėsa“. Taigi, hemo „dozės buvo pasirinktos imituoti raudonos mėsos suvartojimą“, ir, tiesą sakant, labai padidėjo naviko kiekis, kaip matote čia ir 3:41, mano 3:41 vaizdo įrašas.
Tyrėjai padarė išvadą, kad jų „rezultatai aiškiai rodo, kad esant koncentracijai, atitinkančioms žmogaus raudonos mėsos suvartojimą, heme geležis yra susijusi su storosios žarnos kancerogenezės skatinimu“, ty vėžio vystymuisi. Tačiau, jei pažvelgsite į tikrąją dalyviams suteiktą dietą ir atliksite matematiką, tai buvo 500 kartų didesnis nei hemo lygis, rastas žmonių dietose, viršijant maždaug 20 svarų mėsos per dieną. Žinoma, net jei jie iš tikrųjų vartojo tinkamas dozes, jie vis tiek pateiks duomenis apie netinkamas rūšis, kurios pritraukia mus į klinikinius tyrimus, kuriuos tyrinėsime toliau.
Tai yra devynių vaizdo įrašų serijos, skirtos augalinei mėsai, dalis. Jei praleidote bet kurią iš kitų ankstesnių įmokų, peržiūrėkite susijusius pranešimus žemiau.
Paskutiniai du serijos vaizdo įrašai pasirodys toliau. Pamatyti Hemo sukeltos N-nitrozo junginiai ir riebalų oksidacija ir Ar hemas yra priežastis, dėl kurios mėsa yra kancerogeninė?.