Sunku patikėti, kad toks paprastas gėrimas, kaip avižų pienas, gali sukelti pasipiktinimą, tačiau pastaruoju metu ši pagrindinė kavinė turi tam tikrų socialinių tinklų įtakos žmonių.
Nekenčiantys tvirtina, kad avižų pienas padidina cukraus kiekį kraujyje ir yra ne kas kita, kaipkrakmolo sultys.
Mes paprašėme tikros ekspertės – MyFitnessPal registruotos dietologės Joannos Gregg – pasverti mitus ir faktus apie prieštaringai vertinamą alternatyvų pieną.
Avižų pienas ir cukrus kraujyje
Susirūpinimas avižų pienu yra suprantamas, nes jame yra keletas painių niuansų. Nors dauguma gamintojų iš tikrųjų neprideda cukraus kaip ingrediento, maltozė, tam tikra cukraus rūšis, susidaro avižų pieno gamybos procese.
„Avižų piene esanti maltozė virškinama greičiau nei cukrus, esantis kituose piene, o tai yra pagrindinė priežastis, dėl kurios ji įgauna prastą reputaciją“, – sako Greggas.
Tiesa, avižų pieno glikemijos indeksas (GI) yra gana aukštas, o GI yra 69. Šis skaičius rodo, kaip greitai maistas padidina cukraus kiekį kraujyje. Tai skalė nuo 0 iki 100, o grynai gliukozei priskiriama 100 reikšmė. Kuo didesnis GI skaičius, tuo maistas gali padidinti gliukozės kiekį.
Palyginimui, 1% pieno pieno GI yra 27.
Tačiau ar tikrai avižų pienas padidina cukraus kiekį kraujyje kažkaip siaubingai nesveikai? Greggas sako, kad tikriausiai ne.
„GI numeris pagrįstas tik pačiu maistu. Jei avižų pienas vartojamas su maistu, kuriame yra skaidulų, baltymų ar riebalų, cukraus kiekio kraujyje padidėjimą sulėtins šios kitos maistinės medžiagos“, – sako ji.
Kitaip tariant, jei į kavą valgote šiek tiek avižų pieno ir subalansuojate pusryčius – tarkime, omletą ar skrebutį su avokadu – dėl to nerimauti neturėtų būti.
O kaip su ingredientais?
Yra dar vienas avižų pieno ingredientas, kuris pakelia kelis antakius – aliejus.
„Jis dažnai pridedamas, kad būtų geresnė tekstūra“, – sako Greggas. Jis taip pat veikia kaip emulsikliskad pienas neišsiskirtų kavoje.
„Kai vartojama tinkamais kiekiais, aliejus nėra nesveikas ir gali būti įtrauktas į sveiką mitybą. Tikėtina, kad avižų piene randamo rapsų aliejaus kiekis nekelia nerimo“, – sako Greggas.
Nors ji nemano, kad avižų pienas yra nesveikas, Gregg pabrėžia, kad avižų pienas yra perdirbtas maistas. Perdirbti maisto produktai galbūt norėsite apriboti savo mitybą.
„Beveik į visus perdirbtus maisto produktus pridėta emulsiklių ir kitų ingredientų, kad jie būtų skanesni“, – sako ji. „Nuo sumos šių ingredientų avižų piene, vartojant saikingai, yra paprastai laikomas saugiu.

Kaip avižų pienas skiriasi nuo kitų pieno produktų?
Ar avižų pienas yra geriausias pasirinkimas, priklauso nuo jūsų pageidavimų ir situacijos. „Žmonėms, alergiškiems laktozei, riešutams ar sojai, avižų pienas yra puiki alternatyva“, – sako Greggas. Ji taip pat pabrėžia, kad avižų pienas turi naudingų maistinių medžiagų, įskaitant beta gliukaną ir kita fitonutrientai ir antioksidantai.
„Tačiau pieno pienas yra daug geresnis baltymų šaltinis nei avižų pienas, jei toks yra jūsų tikslas, o pieno produktai yra natūralus daugelio maistinių medžiagų, tokių kaip kalcis, kalis ir vitaminai A, B12 ir D, šaltinis“, – sako Greggas.
Ir jei dėl kokių nors priežasčių atidžiai stebite cukraus kiekį kraujyje, Greggas sako, kad riešutų pienas tikriausiai yra geresnis pasirinkimas nei avižų, ypač jei nederinate avižų pieno su kitu maistu.
Taigi, ar avižų pienas yra sveikas maistas?
Greggas sako, kad avižų pienas yra sveikesnis už kai kuriuos gėrimus ir ne toks sveikas kaip kiti. Tai priklauso nuo to, ką jis pakeičia, su kuo jį valgote ir kiek suvartojate.
„Man labiau patinka vengti bet kokio maisto klasifikavimo kaip „sveiko maisto“, – sako ji. „Kaip ir visų maisto produktų atveju, privalumus ir trūkumus reikia pasverti atsižvelgiant į jūsų bendrą mitybą, pageidavimus ir tikslus.
Pasak registruotos dietologės, avižų pieno esmė?
„Avižų pienas tikrai gali būti įtrauktas į sveiką mitybą.