Ar akivaizdžiai padidėjusi vegetarų insulto rizika gali būti atvirkštinė priežastis? O kaip vegetarai ir veganai?
EPIC-Oxford tyrime „Išeminės širdies ligos ir insulto rizika mėsą valgantiems, žuvį valgantiems ir vegetarams po 18 metų“ nenuostabu, kad vegetariška mityba buvo susijusi su rečiau širdies ligomis – 10 atvejų mažiau 1000 žmonių. per dešimtmetį, palyginti su mėsos valgytojais, tačiau vegetariška mityba buvo siejama su trimis daugiau insulto atvejų. Taigi atrodo, kad vegetariškas valgymas sumažina širdies ir kraujagyslių ligų riziką 7, bet kodėl padidėja insulto rizika? Ar tai gali būti tik atvirkštinis priežastinis ryšys?
Pavyzdžiui, kai tyrimai parodė didesnį metusių rūkyti mirtingumą, palyginti su žmonėmis, kurie ir toliau rūko, įtariame „atvirkštinį priežastinį ryšį“. Kai matome ryšį tarp metimo rūkyti ir mirties, užuot metęs rūkyti, miršta žmonės, labiau tikėtina, kad „paveikti tam tikros gyvybei pavojingos būklės“ žmonės mesti rūkyti. Dėl tos pačios priežasties gali atrodyti, kad negeriantys asmenys dažniau serga kepenų ciroze; dėl kepenų nepakankamumo jie nustojo gerti. Tai yra „sergančiojo rūkyti efektas“, ir jūs galite tai pastebėti, kai žmonės atsisako mėsos.
Kaip matote žemiau ir 1:16 mano vaizdo įraše Vegetarai ir insulto rizikos veiksniai: vitaminas D?
gali pasirodyti, kad nauji vegetarai serga dažniau širdies ligomis nei ne vegetarai. Kodėl vyresnio amžiaus žmogus staiga gali pradėti maitintis vegetariškai? Na, galbūt jiems ką tik buvo diagnozuota širdies liga, todėl gali atrodyti, kad naujų vegetarų skaičius yra didesnis, o tai yra ligos metimo efekto pavyzdys. Norėdami tai kontroliuoti, galite išmesti pirmųjų penkerių metų duomenis, kad įsitikintumėte, jog dieta turi galimybę pradėti veikti. Ir iš tiesų, kai tai padarysite, tikrasis poveikis yra aiškus: reikšmingas širdies ligų rizikos sumažėjimas.
Taigi, ar tai paaiškina ir akivaizdžią padidėjusią insulto riziką? Ne, nes mokslininkai vis tiek nustatė didesnę insulto riziką net ir po to, kai pirmųjų penkerių metų duomenys buvo praleisti. Kas vyksta? Pasinerkime į duomenis, kad surastume užuominų.
Kas atsitiks, kai suskirstysite rezultatus pagal insulto tipą ir vegetarų tipą (vegetaras prieš veganą)? Kaip matote žemiau ir 2:09 mano vaizdo įrašąYra du pagrindiniai insulto tipai – išeminis ir hemoraginis. Dažniausiai yra išeminiai, krešėjimo insultai, kai užsikemša smegenų arterija, o ne hemoraginiai arba kraujavimo insultai, kai plyšta smegenų kraujagyslė. Pavyzdžiui, Jungtinėse Amerikos Valstijose jis yra apie 90:10: devyni iš dešimties insultų yra krešėjimo (išeminio) tipo ir vienas iš dešimties kraujavimo (hemoraginis), pastarasis yra toks insultas, kurį vegetarai patyrė žymiai daugiau. iš. Dabar statistiškai veganai neturėjo žymiai didesnės insulto rizikos, tačiau tai baisi žinia veganams. Ar veganai turi tokią pačią insulto riziką kaip ir mėsos valgytojai? Kas padidina jų insulto riziką tiek, kad tai kompensuoja visus natūralius pranašumus? Tą patį galima pasakyti ir apie vegetarus.
Nors tai buvo pirmasis vegetariško insulto dažnio tyrimas, buvo atlikta apie pusšimtis tyrimų apie mirtingumą nuo insulto. Įvairios metaanalizės nuosekliai nustatė žymiai mažesnę vegetarų širdies ligų riziką, tačiau mažesnis mirtingumas nuo insulto nebuvo statistiškai reikšmingas. Dabar yra naujas tyrimas, kuris gali suteikti vegetarams šiek tiek paguodos tuo, kad jiems bent jau nėra didesnės rizikos mirti nuo insulto, tačiau tai baisi žinia vegetarams. Statistiškai vegetarų mirtingumas nuo insulto yra toks pat kaip ir mėsos valgytojų. Vėlgi, kas vyksta? Kas padidina jų insulto riziką tiek, kad tai kompensuoja visus natūralius pranašumus?
Panagrinėkime keletą galimybių. Kaip matote žemiau esančiame grafike ir 3:48 mano vaizdo įrašąjei pažvelgtumėte į vegetarų ir veganų vitamino D kiekį, jie paprastai yra mažesni nei mėsą valgančių žmonių, o mažesnė vitamino D koncentracija yra susijusi su padidėjusia insulto rizika. Bet kas turi didesnį saulės vitamino kiekį? Tie, kurie laksto lauke ir sportuoja, tai gal dėl to insulto rizika didesnė. Mums reikia atsitiktinių imčių tyrimų.
Žvelgdami į žmones, kurie gimimo metu buvo atsitiktinai suskirstyti į genetiškai visą gyvenimą turintį mažesnį vitamino D kiekį, nematote aiškaus padidėjusios insulto rizikos rodiklio, todėl ryšys tarp vitamino D ir insulto tikriausiai nėra priežastis ir pasekmė. .
Toliau išnagrinėsime keletą kitų galimybių.
Iki šiol šioje serijoje mes žiūrėjome ką valgyti ir ko nevalgyti insulto profilaktikai ir ar vegetarai turi didesnę insulto riziką.
Galbūt verta pakartoti, kad vegetarai neturi didesnės rizikos mirti nuo insulto, tačiau atrodo, kad jiems yra didesnė insulto rizika. Kaip tai įmanoma? Mėsa yra insulto rizikos veiksnys, tad kaip mėsos atsisakymas gali sukelti daugiau insultų? Turi būti kažkas, kas valgant augalinį maistą taip padidina insulto riziką, kad atsveria naudą be mėsos. Galbūt taip yra todėl, kad augalinės kilmės valgytojai nevalgo žuvies? Toliau kreipiamės į omega-3. Kitus šios serijos vaizdo įrašus rasite toliau pateiktuose susijusiuose įrašuose.
Tačiau vitaminas D tikrai turi naudos. Čia yra vaizdo įrašų, kuriuose tyrinėju įrodymus, pavyzdys.