Kiek šiltnamio efektą sukeliančių dujų išskiria įvairių maisto produktų gamyba, matuojant nuvažiuotomis myliomis arba elektros lemputės valandų ekvivalentais?
„Dėl mūsų mitybos įpročių mes ir planeta tampa vis nesveikesni – tai yra situacija, kai prarandame. „Skubiai reikalinga visuotinė maisto sistemos pertvarka“.
„Atsižvelgdamas į vis daugiau įrodymų, susijusių su maisto produktų poveikiu aplinkai, 2015 m. (JAV) Mitybos gairių patariamasis komitetas pirmą kartą įtraukė skyrių apie maisto saugą ir tvarumą. Joje padaryta išvada, kad „daugiau augalinės kilmės maisto produktų, tokių kaip daržovės, vaisiai, nesmulkinti grūdai, ankštiniai augalai, riešutai ir sėklos, ir mažesnis gyvulinės kilmės maisto produktų kiekis, labiau skatina sveikatą ir yra susijęs su mažesniu poveikiu aplinkai nei dabar. vidutinė JAV dieta. Tačiau nenuostabu, kad „nepaisant precedento neturinčios visuomenės paramos, ši ir kitos tvarumo kalbos nebuvo įtrauktos į galutines 2015–2020 m. mitybos gaires, kurias paskelbė JAV Sveikatos ir žmogiškųjų paslaugų departamentas ir JAV Žemės ūkio departamentas“.
JAV mitybos gairės net nebuvo pakankamai prisirišusios prie sveikos mitybos mokslo. „Daugelyje nacionalinių mitybos gairių neatsispindi šie sveikos mitybos įrodymai ir neįtraukiami gyvulinės kilmės maisto produktų, ypač mėsos ir pieno produktų, apribojimai arba jie neribojami, nepaisant prieštaraujančių įrodymų“. Net jei ji visiškai nepaisytų planetos sveikatos ir tiesiog laikytųsi naujausių sveikos mitybos įrodymų, tai būtų naudinga aplinkai. Gyvulinės kilmės maisto produktų pakeitimas augaliniais ne tik pagerintų mitybą ir padėtų žmonėms gyventi ilgiau, bet ir sumažintų šiltnamio efektą sukeliančių dujų emisiją iki 84 proc.
Apskritai, „augalinis maistas sukelia mažiau neigiamo poveikio aplinkai“ beveik bet kokiomis priemonėmis. Kalbant apie anglies pėdsaką, visi maisto produktai, kurie prilygsta nuvažiavimui daugiau nei 1,6 km per 4 uncijas (113 g), yra gyvūniniai produktai, kaip matote toliau ir 1:44 mano vaizdo įraše. Kurie maisto produktai turi mažiausiai anglies dvideginiorint?.
Žemiau ir 2:05 mano vaizdo įrašągalite pamatyti įvairių maisto produktų išmetamų šiltnamio efektą sukeliančių dujų kiekį. Nors kažkas panašaus į ėrienos gabalėlį ar ūkiuose auginamą žuvį gali būti blogiausia, vištienos valgymas sukelia maždaug penkis kartus didesnį visuotinį atšilimą nei, pavyzdžiui, atogrąžų vaisiai. Kas yra klimato superžvaigždės? Ankštiniai augalai – pupelės, skaldyti žirniai, avinžirniai ir lęšiai.
„Pavyzdžiui, Jungtinėse Valstijose jautienos pakeitimas pupelėmis nacionaliniu lygmeniu galėtų pasiekti iki 75 % 2020 m. ŠESD (šiltnamio efektą sukeliančių dujų) mažinimo tikslo ir sutaupyti 1,5 karto didesnio žemės ploto nei Kalifornijoje. nauda sveikatai. Ir tai ne tik šiltnamio efektą sukeliančios dujos. „Norint pagaminti 1 kg (2,2 svaro) baltymų iš pupelių, reikėjo maždaug aštuoniolika kartų mažiau žemės, dešimt kartų mažiau vandens, devynis kartus mažiau degalų, dvylika kartų mažiau trąšų ir dešimt kartų mažiau pesticidų, palyginti su 1 kg (2,2 svaro) gamyba. baltymų iš jautienos“.
Taigi, taip, prestižinės EAT-Lancet komisijos nuomone, daugiau augalinės kilmės gali būti geriau, tačiau net „perėjimas prie mitybos modelio, kuriame akcentuojami nesmulkinti grūdai, vaisiai, daržovės, riešutai ir ankštiniai augalai, nebūtinai tampant griežtu veganu. būti naudingas“. Pavyzdžiui, Europoje mokslininkai išsiaiškino, kad tik „perpus sumažinus mėsos, pieno produktų ir kiaušinių suvartojimą Europos Sąjungoje azoto emisija sumažėtų 40 proc., šiltnamio efektą sukeliančių dujų emisija 25–40 proc., o vienam gyventojui – 23 proc. mažiau naudojamų pasėlių maisto gamybai. Be to, mitybos pokyčiai taip pat sumažintų pavojų sveikatai“, – sumažintų mirtingumą nuo širdies ir kraujagyslių ligų, kuri yra pagrindinė mirties priežastis Europoje.
„Tačiau poveikio aplinkai sumažinimas nebūtinai padidina žmonių sveikatą.” Taip, kaip matote žemiau ir 3:33 mano vaizdo įrašągyvūninės kilmės produktai, įskaitant pieną, kiaušinius, žuvį ir kitą mėsą, vienai porcijai išskiria žymiai daugiau šiltnamio efektą sukeliančių dujų nei iš augalinio maisto, tačiau valgydami pridėtą cukrų ir aliejų, jūsų organizmas nepadarys jokios naudos.
Kalifornijoje, norint į savo mitybą įtraukti daugiau gyvūninės kilmės produktų, kiekvieną savaitę reikia papildomai išgerti 10 000 kv/l vandens. Taigi, tai tarsi dar 150 dušų per septynias dienas. Kaip matote žemiau ir 4:00 mano vaizdo įrašąpraleidžiant mėsą tik darbo dienomis galima sutaupyti tūkstančius galonų vandens per savaitę, palyginti su mėsos valgymu kiekvieną dieną, taip pat apie 40 procentų sumažinti kasdienį anglies pėdsaką ir bendrą ekologinį pėdsaką.
Kai kurios šalys iš tikrųjų kažką daro dėl to. Pavyzdžiui, „Kinijos vyriausybė išdėstė planą sumažinti savo piliečių mėsos suvartojimą 50 proc.“, o didžioji dalis likusio pasaulio, atrodo, daro visiškai priešingai, pumpuodama milijardus mokesčių mokėtojų dolerių į mėsos ir pieno produktų subsidijavimą. , ir kiaušinių pramonė, kaip matote žemiau ir 4:15 mano vaizdo įrašą.
Tikrai kiekvienas galime pabandyti padaryti savo dalį. Tačiau mitybos pokyčių kliūtis gali būti ta, kad „vartotojai neįvertina“ įvairių maisto produktų poveikio aplinkai. Ženklinimas gali padėti. Pavyzdžiui, įsivaizduokite, kad pasiimi skardinę jautienos makaronų sriubos ir matai toliau esantį vaizdą, rodomą 4:38 vaizdo įrašą.
Vienos pusės puodelio jautienos makaronų sriubos porcijos anglies pėdsakas yra toks, kaip 39 valandas iš eilės palikti šviesą – ir ne ekologiška lemputė, o senos mokyklos 100 vatų kaitrinė lemputė. Palyginkite tai su daržovių sriubos be mėsos valgymu. Kaip matote toliau, ir 4:50 mano lemputėje skiriasi 34 lemputės valandos. vaizdo įrašą. Įsivaizduojate, kad kažkas užsiima jūsų byla, nes be reikalo paliko šviesą 34 minutėms, bet tai yra 34 valandų išeikvota vien suvalgius pusę puodelio (120 ml) mėsingos, o ne daržovių sriubos be mėsos.
Tai antrasis iš trijų vaizdo įrašų serijos. Jei praleidote pirmąjį, patikrinkite Penktadienio mėgstamiausi: visiems naudingi dietiniai sprendimai klimato krizei įveikti. Sekite naujienas Kurios dietos turi mažiausią anglies pėdsaką?. Taip pat patikrinkite: Penktadienio mėgstamiausi: kurie maisto produktai ir dietos turi mažiausią anglies pėdsaką?.
Norėdami sužinoti daugiau, žiūrėkite mano senesnį vaizdo įrašą Dieta ir klimato kaita: audros iškėlimas ir (skaitmeninis atsisiuntimas) dėl augalinės arba auginamos mėsos naudojimo kaip klimato (ir pandemijos) mažinimo strategijos.