Šią vasarą Paryžiuje prasidės 2024 m. vasaros žaidynės. Kas gali būti geresnis būdas pajusti dvasią, nei mėgautis sveikais prancūziškais receptais, kol sportininkai siekia aukso?
Prancūziškas maistas gali sukelti sočiųjų padažų, šiltos duonos, kreminio sūrio ir gausybės vyno įvaizdį. Tai gali atrodyti kaip kulinarinis dekadansas, tačiau tiesa ta, kad yra daug sveikų prancūziškų receptų.
1992 m. mokslininkas Serge'as Renaudas pirmą kartą sukūrė frazę „Prancūziškas paradoksas. To paties pavadinimo straipsnyje jis aprašė, kaip žmonės Prancūzijoje, nepaisant turtingos virtuvės, serga širdies ir kraujagyslių ligomis rečiau nei kitų išsivysčiusių šalių žmonės.
Vėlesni tyrimai rodo, kad vienas iš pagrindinių tradicinių sveikų prancūziškų receptų privalumų yra tai, kad jie gaminami iš visų ingredientų.
Tyrimas iš 2021 m parodė, kad suaugusieji prancūzai, kurie valgė daugiau minimaliai apdoroto maisto, vartojo didesnį gyvulinių baltymų kiekį, daugiau augalinių baltymų įvairovės ir turėjo aukštesnę dietos kokybę nei suaugusieji, kurie valgė labiau perdirbtą maistą. Rezultatas buvo geresnis kardiometabolinis sveikatos profilis nei tų, kurie vartojo daugiau perdirbto maisto.
Apskritai švieži, skanūs ingredientai yra sveikų prancūziškų receptų formulės dalis. Kaip Viduržemio jūros dietaprancūziški patiekalai gaminami iš įvairių aukštos kokybės ingredientų minimalus apdorojimas.
Iš sveikų prancūziškų receptų rasite įvairių mėsos, daržovių ir aliejų. Jie taip pat linkę valgyti mažomis porcijomis ir tik valgio metu.
Prancūzų mitybos įpročių, pvz., sveikų ingredientų, o ne perdirbto maisto, naudojimas, protingų porcijų valgymas ir kuo mažesnis užkandžiavimas gali turėti naudos sveikatai.
5 sveiki prancūzų įkvėpti receptai iki 300 kalorijų
Jei esate pasiruošę pasinerti į prancūziškų maisto produktų pasaulį, tai naminiai sveiki receptai yra puiki vieta pradėti.
Jie visi apima klasikinį prancūzišką skonį, maistingą maistą ir nesudėtingą paruošimą.
Tereikia poros keptuvių ir padoraus peilio daržovėms pjaustyti.
1. Slow Cooker Chicken Ratatouille
Ratatouille yra tradicinis Prancūzų provanso patiekalas pirmą kartą įrašytas Nicoje. Tai sotus daržovių troškinys, pagamintas iš vasarinių daržovių ir pagardintas česnaku, rozmarinu ir paprika.
Pagrindiniai ingredientai apima Baklažanas ir cukinijoskurie abu yra geri vitaminų ir maistinių skaidulų šaltiniai.
Šis paprastas receptas ragina leisti daržovėms kelias valandas troškintis lėtoje viryklėje, kol jos suminkštės ir bus sodraus skonio. Įdėkite keptų vištienos krūtinėlių, kad prancūziškas patiekalas būtų sveikas baltymų.
Informacija apie mitybą porcijoje
- Kalorijos: 236
- Bendras riebalų kiekis: 10 g
- Sotieji riebalai: 2 g
- Mononesotieji riebalai: 6 g
- Cholesterolis: 73 mg
- Natrio: 63 mg
- Angliavandeniai: 13 g
- Maistinė lasteliena: 6 g
- Cukrus: 10 g
- Baltymas: 25 g
2. Be duonos prancūziškų svogūnų sriuba su sūrio traškučiais
Ši sodri, sūriu aplieta sriuba yra prancūzų klasika, kuri, kaip manoma, yra atsirado XIX amžiaus Paryžiuje.
Jis išpopuliarėjo tarp Paryžiaus Les Halles turgaus lankytojų, kur jis buvo laikomas ir skaniu, nebrangiu patiekalu, ir, tariamai, vaistu nuo pagirių.
Ši versija yra pripildytas pagrindinio ingrediento – svogūnų, bet suteikia jai šiuolaikiško posūkio su parmezano-asiago traškučiais, dedamais ant paruoštos sriubos.
Informacija apie maistingumą vienai porcijai
- Kalorijos: 268
- Bendras riebalų kiekis: 16 g
- Sotieji riebalai: 8 g
- Mononesotieji riebalai: 2 g
- Cholesterolis: 41 mg
- Natrio: 445 mg
- Angliavandeniai: 13 g
- Maistinė lasteliena: 2 g
- Cukrus: 5 g
- Baltymas: 23 g

3. Kumpio ir šparagų mini kišeliai
Manoma, kad kišas kilęs iš rytinės Prancūzijos Lotaringijos regiono ir pateko į Paryžiaus pietus XIX amžiaus pabaigoje.
Originaliame quiche Lorraine yra šoninė, kiaušiniai ir creme fraiche, tačiau šiuolaikiniai virėjai sukūrė naujovių, į šį sotų ir guodžiantį patiekalą pridedant daržovių, sūrių ir mėsos, pavyzdžiui, kumpio.
Šis receptas naudoja šparagai gaivaus skonio ir maistinių medžiagų, tokių kaip geležis, vitaminas A ir folio rūgštis, padidinimui.
Informacija apie maistingumą vienai porcijai
- Kalorijos: 250
- Bendras riebalų kiekis: 13 g
- Sotieji riebalai: 6 g
- Mononesotieji riebalai: 3 g
- Cholesterolis: 215 mg
- Natrio: 179 mg
- Angliavandeniai: 19 g
- Maistinė lasteliena: 1 g
- Cukrus: 1 g
- Baltymas: 15 g
4. Ant grotelių kepta medaus Dijono vištiena su lęšių ir persikų salotomis
Prancūzai tarnavo salotų kompozicija, arba komponuotos salotos, nuo XIX amžiaus pradžios. Šiuos patiekalus sudaro šviežių ir paruoštų ingredientų derinys, kuris sudaro visavertį patiekalą.
Ši versija dera sodrius prancūziškus žalius lęšius su sultingais ant grotelių keptais persikais ir gaiviomis Dižono garstyčiomis. The lęšiai yra pripildyti baltymų, skaidulų ir geležies, o persikų atneša sveiką vitaminų C ir A dozę.
Informacija apie maistingumą vienai porcijai
- Kalorijos: 258
- Bendras riebalų kiekis: 10 g
- Sotieji riebalai: 2 g
- Mononesotieji riebalai: 7 g
- Cholesterolis: 44 mg
- Natrio: 465 mg
- Angliavandeniai: 26 g
- Maistinė lasteliena: 8 g
- Cukrus: 14 g
- Baltymas: 19 g
5. Šviežių uogų „Nutella“ blynelių receptas
Crepes yra populiarus prancūzų maistaspatiekiamas blyniniuose, kavinėse ir net gatvių stenduose.
Plonus blynus galima įdaryti saldžiais arba pikantiškais ingredientais. Šis receptas ragina lengvai pasigaminti Nutella ir šviežių uogų įdarą.
Uogos yra maistingas supermaistas, aprūpinantis kaliu, magniu, vitaminais C ir K bei skaidulomis. Šis blynelių receptas puikiai tiks sveikiems pusryčiams ar net prancūziškam desertui.
Informacija apie maistingumą vienai porcijai
- Kalorijos: 209
- Bendras riebalų kiekis: 8 g
- Sotieji riebalai: 6 g
- Mononesotieji riebalai: 0 g
- Cholesterolis: 20 mg
- Natrio: 88 mg
- Angliavandeniai: 31 g
- Maistinė lasteliena: 2 g
- Cukrus: 20 g
- Baltymas: 1 g
Dažnai užduodami klausimai
Ar man reikia eiti į specializuotą prancūziškų ingredientų parduotuvę?
Daugelyje prancūziškų receptų naudojami žinomi ingredientai, pavyzdžiui, vištiena, jautiena, daržovės ir sveiki aliejai. Kvapiosios medžiagos, tokios kaip česnakai, paprika, vynas ar actas, suteikia aromatą daugeliui patiekalų. Visus juos turėtų būti lengva rasti įprastoje bakalėjos parduotuvėje.
Ar yra vegetariškų ar veganiškų prancūziškų patiekalų?
Daugelį prancūziškų receptų galima pritaikyti be mėsos arba veganiškų. Sviestą galite pakeisti augaliniais aliejais ir naudoti ne pieno produktus, pavyzdžiui, sojų ar kokosų pieną, kai recepte reikalaujama grietinėlės. Gyvūninius baltymus gali pakeisti be mėsos pagrindiniai patiekalai, tokie kaip tofu, pupelės ar lęšiai.
Ar turėčiau valgyti vyną su prancūzišku maistu?
Alkoholio vartojimas yra asmeninis pasirinkimas ir daugelis žmonių to nedaro! Net Prancūzijoje, sumažėjo vyno vartojimas pastaraisiais metais. Prancūzišku patiekalu galėsite mėgautis lygiai taip pat su taure Perrier.
Daugiau skanių sveikų receptų ieškokite „MyFitnessPal“ programakur taip pat galite sekti kalorijas, makroelementus, miegą ir kitus sveikatos žymenis, kurie padės pasiekti kūno rengybos ir mitybos tikslus.