Pirmasis istorijoje vegetarų ir veganų insulto dažnio tyrimas rodo, kad jiems gali būti didesnė rizika.
„Kai suskirstyta pagal svarbą, trys svarbiausios intervencijos, skirtos užkirsti kelią insultui, yra dieta, rūkymo metimas ir kraujospūdžio kontrolė. Daugeliui iš mūsų šiais laikais gana gerai sekasi nerūkyti, tačiau mažiau nei pusė mūsų pakankamai sportuoja. Ir, pasak Amerikos širdies asociacijos, tik 1 iš 1000 amerikiečių valgo sveiką maistą ir mažiau nei 1 iš 10 net valgo saikingai sveika mityba, kaip matote žemiau esančiame grafike ir 0:41 mano vaizdo įraše Ar vegetarai tikrai turi didesnę insulto riziką?. Kodėl tai svarbu? Tai svarbu, nes „dieta yra svarbi insulto prevencijos dalis. Sumažinti natrio suvartojimą, vengti kiaušinių trynių, apriboti gyvulių mėsos (ypač raudonos mėsos) suvartojimą ir padidinti sveikų grūdų, vaisių, daržovių ir lęšių suvartojimą… Kaip ir cukraus pramonė, mėsos ir kiaušinių pramonė išleidžia šimtus milijonų dolerių propagandai, deja, sėkmingai.
Straipsnyje toliau rašoma: „1 langelyje pateikiamos nuorodos į informaciją apie problemą“. Man buvo malonu spustelėti „1 langelio“ hipersaitą ir man buvo didelė garbė matyti keturias nuorodas į savo vaizdo įrašus apie kiaušinių pramonės propagandą, kaip matote toliau ir 1:08 vaizdo įrašą.
Stipriausi įrodymai, kaip apsisaugoti nuo insulto, yra didėjantis vaisių ir daržovių suvartojimas, o daugiau netikrumo dėl „nesmulkintų grūdų, gyvūninės kilmės produktų ir mitybos įpročių“, pavyzdžiui, vegetariškos dietos, vaidmens. Galima tikėtis, kad dieta be mėsos būtų puiki. Metaanalizės metu nustatyta, kad vegetariškos dietos mažina cholesterolio kiekį ir kraujospūdį, taip pat pagerina svorio mažėjimą ir cukraus kiekio kraujyje kontrolę, o veganiškos dietos gali veikti dar geriau. Visi pagrindiniai biologiniai žymenys eina teisinga kryptimi. Turint tai omenyje, galite nustebti sužinoję, kad iki šiol nebuvo atlikta jokių vegetarų ir veganų insulto dažnio tyrimų. Ir jei manote, kad tai stebina, palaukite, kol išgirsite rezultatus.
„Išeminės širdies ligos ir insulto rizika mėsą valgantiems, žuvies valgytojams ir vegetarams po 18 metų stebėjimo: perspektyvaus EPIC-Oxford tyrimo rezultatai“: vegetarų tarpe buvo mažiau širdies ligų (tyrėjai turėjo omenyje vegetarus ir veganai kartu). Nenuostabu. Buvau ten, padarė tai. Bet buvo daugiau smūgių, kaip matote žemiau, ir 2:14 mano vaizdo įrašą.
Suprantama kelių trūkčiojimo reakcija gali būti: Palaukite, kas atliko šį tyrimą? Ar kilo interesų konfliktas? Tai EPIC-Oxford, pasaulinio lygio tyrėjai, kurių interesų konfliktai gali būti labiau linkę skaityti: „Aš esu veganų draugijos narys“.
O kaip dėl per didelio prisitaikymo? Kai dešimties metų skaičiai buvo sutraiškyti, tyrėjai nustatė, kad 15 smūgių kiekvienam 1000 mėsos valgytojų, palyginti su tik 9 smūgiais 1000 vegetarų ir veganų, kaip matote toliau ir 2:41 vaizdo įrašą. Kaip tokiu atveju jie gali pasakyti, kad vegetarai patyrė daugiau insultų? Tai įvyko prisitaikius prie įvairių veiksnių. Pavyzdžiui, vegetarai buvo mažiau linkę rūkyti, todėl norėtumėte tai panaikinti prisitaikydami prie rūkymo, kad efektyviai palygintumėte nerūkančių vegetarų ir nerūkančiųjų mėsos valgytojų insulto riziką. Jei norite sužinoti, kaip pati vegetariška mityba veikia insulto dažnį, norite atmesti šiuos su mityba nesusijusius veiksnius. Tačiau kartais galite per daug prisitaikyti.
Cukraus pramonė tai daro nuolat. Tai veikia taip: įsivaizduokite, kad ką tik gavote dotaciją iš sodos pramonės, kad ištirtumėte sodos poveikį vaikų nutukimo epidemijai. Ką galėtumėte padaryti, sudėję visus tyrimus, kad padarytumėte išvadą, kad saldžių gėrimų vartojimo poveikis kūno svoriui buvo „beveik nulinis“? Na, kadangi žinote, kad skystų saldainių gėrimas gali sukelti kalorijų perteklių, o tai gali sukelti nutukimą, jei kontroliuojate kalorijas, jei kontroliuojate veiksnį, esantį priežastinėje grandinėje, efektyviai lyginant tik geriančius sodą, kurie suvartoja tiek pat kalorijų, nes negeriantys sodos, tuomet galite pakenkti sodos ir nutukimo poveikiui, ir būtent tai jie padarė. Tai įveda „per didelio koregavimo šališkumą“. Užuot tik valdę kokį nors nesusijusį veiksnį, jūs kontroliuojate tarpinis kintamasis dėl priežasties ir pasekmės kelio tarp poveikio ir rezultato.
Mėsos ir pieno pramonės finansuojami mokslininkai buvo apkaltinti dėl per didelio prisitaikymo prie sočiųjų riebalų ir širdies ir kraujagyslių ligų „tiesų asociacijų užtemdymo“. Žinome, kad sotieji riebalai padidina cholesterolio kiekį, o tai padidina širdies ligų riziką. Todėl, jei kontroliuojate cholesterolio kiekį, efektyviai lyginate tik sočiųjų riebalų valgytojus, kurių cholesterolio lygis yra toks pat, kaip ir nesočiųjų riebalų valgytojus, tai gali pakenkti sočiųjų riebalų poveikiui širdies ligai.
Grįžkime prie EPIC-Oxford tyrimo. Kadangi vegetariškas valgymas sumažina kraujospūdį, o sumažėjęs kraujospūdis sumažina insulto riziką, kraujospūdžio kontrolė būtų perdėta, o tai tik palyginus vegetarus su mėsos valgytojais, kurių kraujospūdis toks pat žemas. Tai neteisinga, nes žemesnis kraujospūdis yra vienas iš vegetariškos mitybos privalumų, o ne koks nors nesusijęs veiksnys, pavyzdžiui, rūkymas. Taigi tai pakenktų suteiktai apsaugai. Ar tai padarė tyrėjai? Ne. Jie pritaikyti tik pagal nesusijusius veiksnius, pvz., išsilavinimą, socialinę ir ekonominę klasę, rūkymą, mankštą ir alkoholį. To tu nori. Norite išsiaiškinti vegetariškos dietos poveikį insulto rizikai. Norite pabandyti suvienodinti visa kita, kad pašalintumėte tik pasirinktos dietos poveikį. Ir kadangi tyrime dalyvavę mėsos valgytojai buvo vidutiniškai dešimčia metų vyresni už vegetarus, galite matyti, kaip vegetarai gali pasirodyti dar blogesni, kai prie to prisitaiko. Kadangi insulto rizika su amžiumi gali padidėti eksponentiškai, matote, kaip 9 insultai tarp 1000 vegetarų, kuriems per 40 metų, gali būti blogesni nei 15 insultų tarp 1000 mėsą valgančių žmonių, kuriems per 50 metų.
Faktas, kad vegetarai turėjo didesnę insulto riziką, nepaisant žemesnio kraujospūdžio, rodo, kad dieta be mėsos taip padidina insulto riziką, kad pakanka panaikinti kraujospūdžio naudą. Bet net jei tai tiesa, jūs vis tiek norėtumėte taip valgyti. Kaip matote žemiau esančiame grafike ir 6:16 mano vaizdo įrašąinsultas yra penkta pagrindinė mūsų mirties priežastis, o širdies ligos – pirmoji.
Taigi, taip, tyrime vegetarų insulto atvejų buvo daugiau, tačiau širdies ligų atvejų buvo mažiau, kaip matote žemiau ir 6:29. Jei vegetarams kas nors padidina insulto riziką, būtų malonu žinoti, kas tai yra, tikintis išsiaiškinti, kaip gauti geriausius iš abiejų pasaulių. Tai yra klausimas, į kurį kreipsimės toliau.
Skambinau prieš 21 metus. Yra senas vaizdo įrašą „YouTube“, kur išreiškiu savo susirūpinimą dėl vegetarų ir veganų insulto rizikos. (Galite suprasti, kad tai 2003 m., kai naudojau pažangiausią pažangią lentos technologiją ir tai, kad vis dar turėjau plaukų.) Geros naujienos yra tai, kad manau, kad tai lengva išspręsti.
Tai trečiasis iš 12 vaizdo įrašų serijos apie insulto riziką. Nuorodos į kitus yra toliau pateiktuose susijusiuose įrašuose.